חיסיון עורך דין לקוח – מה חשוב לדעת בנושא?
אחד הנושאים החשובים ביותר בעולם המשפט הוא הנושא של חיסיון עורך דין לקוח. מהו בעצם אותו חיסיון? האם מדובר בעניין מהותי בל יעבור או שישנם יוצאים מן הכלל? ובמילים אחרות, האם באמת אפשר לסמוך בעיניים עצומות על עורך הדין שהמידע שמספרים לו לא יזלוג החוצה? להלן תשובות לכל השאלות החשובות הללו.
חיסיון עורך דין לקוח – מה חשוב לדעת בנושא?
אחד הנושאים החשובים ביותר בעולם המשפט הוא הנושא של חיסיון עורך דין לקוח. מהו בעצם אותו חיסיון? האם מדובר בעניין מהותי בל יעבור או שישנם יוצאים מן הכלל? ובמילים אחרות, האם באמת אפשר לסמוך בעיניים עצומות על עורך הדין שהמידע שמספרים לו לא יזלוג החוצה? להלן תשובות לכל השאלות החשובות הללו.
חיסיון עורך דין לקוח – מה אומר החוק?
חיסיון עורך דין לקוח הינו סעיף בחוק שבא להגן ראשית כל על הלקוח ופרטיותו. הסעיף הינו מספר 48 בחוק הראיות והוא קובע כי אסור לעורך הדין למסור לראיה שום חומר אשר לקוחו אינו מוכן למסור בהסכמה מלאה. כלומר, רק אם הלקוח מוותר מרצונו על החיסיון, רק אז רשאי עורך הדין למסור את החומרים לידי מערכת האכיפה ו/או המשפט. בפועל, גם אם לקוח מודה בפני עורך דינו כי ביצע מעשה סדום, מעילה, גניבה, בעילה אסורה בהסכמה, סחר בסמים וכו', עורך הדין אינו רשאי לספר על כך לחוקרים או לשופטים אלא אם הלקוח אישר זאת מראש.
לשם מה חיסיון עורך דין לקוח קיים?
החיסיון קיים על מנת לאפשר לעורך הדין להבין את כל המכלול, הפרטים והמידע על המקרה שעומד על הפרק. דבר זה יתאפשר רק כאשר הלקוח מרגיש חופשי, פתוח ומוגן אל מול עורך הדין, כאשר פעמים רבות עולים פרטים אינטימיים וחשאיים, כמו גיל ההסכמה בעולם עבירות המין, שאמורים להישמר בסוד. רק חיסיון עורך דין לקוח מוחלט, שביטולו תלוי אך ורק ברצון הלקוח, יכול לאפשר מציאות כזאת שבה הוא משתף ולא מסתיר מידע, מה שיכול לפגוע בייצוג כולו ובהשלכותיו המשפטיות.
יש לציין כי עורכי דין שמייצגים את לקוחותיהם חייבים לשמור על חיסיון גם אם תקופת ההתקשרות ביניהם כבר הסתיימה. למעשה מדובר בחיסיון ללא פגות תוקף, אליו מחוייבים עורך הדין וכל מי מטעמו, לרבות מזכירות, מתמחים ועובדים אחרים שהינם תחת חסותו ואחריותו.
כיצד עורך הדין צריך להתנהל על מנת לשמור על החיסיון?
במקרים רבים עורכי דין עורכים רשימות ומסכמים את מחשבותיהם במסמכים כתובים או מוקלדים. אין זה משנה באיזה סוג מסמך מדובר, על עורכי דין לשמור ככל שנדרש על סודיות הדברים הללו ועל כן מדובר במסמכים חסויים לכל עניין ודבר. לא מפתיע, אם כן, שכל עורך דין, בין אם מדובר על עורך דין פלילי בצפון או על עורך דין עבירות מין במרכז, מחזיק במשרדו כספת נעולה היטב ובה כל הניירת הקשורה ללקוחותיו, על מנת להגן על אותו חיסיון.
כמובן שבמידה ועורך הדין עובד עם מחשב, על כל הקבצים להיות מוגנים במספר רמות אבטחה. יחד עם זאת, גם אם החומרים אינם מוגנים ומאובטחים, חשוב להדגיש כי חל איסור לחפש בהם ללא היתר חוקי.
חיסיון עורך דין לקוח – ישנם גם יוצאים מהכלל
חיסיון עורך דין לקוח הינו (כמעט) מוחלט והפרתו תלויה אך ורק ברצונו של הלקוח. כלומר, עורך דין אינו יכול להעיד נגד לקוחו ובמידה והוא נחקר בעצמו במשטרה, הוא יכול תמיד לטעון כי מדובר בחיסיון לקוח וכי הוא אינו רשאי לשתף מידע. יוצא דופן לכך הוא המצב בו המשטרה משיגה את רשות בית המשפט לחשוף אי אילו מסמכים חסויים שנמצאים בידיו (בדרך כלל על מנת לאפשר לעורך הדין בעצמו להתגונן בעת חקירה).
כמו כן, בהחלט יכול להתרחש מצב בו עורך דין מוסר מידע על לקוחו ועדיין הדבר לא ייחשב בתור הפרת חיסיון עורך דין לקוח. מצב זה אפשרי כאשר מדובר בתרחיש בו מסמכים וחומרים אחרים הגיעו אל עורך הדין דרך צד ג' ולא ישירות דרך לקוחו.
ההשלכות של עורך דין שהפר את חיסיון הלקוח
עורך דין שהפר חיסיון עורך דין לקוח צפוי לסנקציות מאוד כבדות ומשמעותיות עבורו, כגון שלילת רישיונו המשפטי מאותו הרגע והלאה. בנוסף, במידה ועורך הדין הפר את החיסיון ומסר מידע על הלקוח שלו, יש לדעת כי ראיות אלו עשויות להיפסל על ידי בית המשפט ולמעשה לשנות את גורל ההליך המשפטי כולו.