הלבנת הון
הלבנת הון נחשבת עבירה פלילית, בדרגות חומרה שונות והיא מהווה חלק מהעולם הרחב של עבירות צווארון לבן. לעיתים קרובות, ההלבנה מתבצעת ביודעין, כאשר האדם העושה שימוש בכספים, או רכוש שמקורו בפשע, מודע למעשיו. יחד עם זאת, לעיתים השימוש בכספים אלו נעשה בתום לב, מתוך תמימות, עקב חוסר ידע האדם המסייע לעבירה, ואף נעשה כתוצאה של סחיטה באיומים. מהי בדיוק הלבנת הון? מדוע היא נחשבת לעבירה חמורה? ומה יכול לקרות למי שמואשם בעבירה פלילית זו? כל זאת ועוד בכתבה
הלבנת הון
הלבנת הון נחשבת עבירה פלילית, בדרגות חומרה שונות והיא מהווה חלק מהעולם הרחב של עבירות צווארון לבן. לעיתים קרובות, ההלבנה מתבצעת ביודעין, כאשר האדם העושה שימוש בכספים, או רכוש שמקורו בפשע, מודע למעשיו. יחד עם זאת, לעיתים השימוש בכספים אלו נעשה בתום לב, מתוך תמימות, עקב חוסר ידע האדם המסייע לעבירה, ואף נעשה כתוצאה של סחיטה באיומים. מהי בדיוק הלבנת הון? מדוע היא נחשבת לעבירה חמורה? ומה יכול לקרות למי שמואשם בעבירה פלילית זו? כל זאת ועוד בכתבה
הלבנת הון מה זה?
כל שימוש בכסף וברכוש שמקורו בפשעי מקור, כמו סחר בסמים, סחר בבני אדם, סחיטה, ניהול וארגון הימורים בלתי חוקיים, שוחד, סחר בלתי חוקי בנשק ועוד – נחשב הלבנה. הסיבה לכך היא שמטרת שימוש ברכוש וכספים שמקורם בפשע, היא להסתיר את מקור הרכוש, זהות ומיקום בעליו. הסיבה לכך היא הרצון להציגו כלגיטימי, להטמיע אותו במערכת הפיננסית הלגיטימית, להשתמש בו לצורך ביצוע פשעים, מימון טרור ועוד. הלבנה בקנה מידה רחב יכולה לסכן את היציבות הכלכלית והשלטונית של מדינה שלמה ואף לפגוע בשוק החופשי. לפיכך, הלבנה בישראל ובעולם היא עבירה פלילית, ופעולות חוקיות ננקטות נגדה תוך שיתופי פעולה גלובליים.
דרכים להלבנת הון
לאורך השנים פיתחו עבריינים המעוניינים לבצע הלבנת הון שיטות מתוחכמות ומגוונות במטרה לשלב במערכת הפיננסית הלגיטימית את הכסף והרכוש שהגיע לידיהם בדרכים לא חוקיות. להלן מספר דוגמאות נפוצות:
- העברת הכסף לגורם לגיטימי, אשר עוברים דרכו סכומי כסף גדולים, כחלק מפעילות שוטפת כדוגמת חנויות שונות. בעלי החנות מפקידים את הכסף לחשבון הבנק כחלק מתזרים ההכנסות של העסק, ואז מחזירים כסף מולבן לעבריין תמורת עמלה, או מתוך עבירת סחיטה.
- הקמת חברת קש: עסק שמטרתו המוצהרת היא לגיטימית, אך למעשה קיים במטרה לאפשר להלבין הון באופן שוטף.
- הצגת הכספים הבלתי חוקיים בתור כספי הימורים.
- שימוש באמצעים מתקדמים, כמו קנייה ומכירה של מטבעות קריפטו (מטבע וירטואלי) לצורך הלבנה.
הלבנת הון: מה אומר החוק?
מדינת ישראל הצטרפה בשנת 2011 למאמץ הבינלאומי במלחמה נגד הלבנה ומימון טרור, וזאת ע"י חקיקת חוק איסור הלבנת הון ומימון טרור. מתוקף החוק, חוקקו צווים שונים, שמטרתם ליישם את החוק על מגזרים פיננסיים שונים הכוללים חברות אשראי, בנקים, קרנות השקעה, חברות ביטוח ועוד. גופים אלו כפופים באופן נוקשה למדי לחוק וצווים הנובעים ממנו. הצו הרלוונטי נובע מכוח "חוק איסור הלבנת הון", וכן מכוח "החוק לאיסור מימון טרור". מטרתו היא להסדיר חובת זיהוי, דיווח וניהול רישומים של גופים פיננסיים לגיטימיים לשם מניעת ההלבנה ומימון טרור, ויש לו משמעות רחבה על כל פעילות פיננסית חריגה המתבצעת מול גופים אלה.
הלבנה באמצעות הפקדת מזומן
גופים פיננסיים נדרשים לחובת דיווח אוטומטית, ללא שיקול דעת, על עסקאות מסויימות כדוגמת הפקדה ומשיכת מזומנים במטבע חוץ או מטבע ישראלי בסכומים של 50,000 ש"ח ומעלה, ביצוע המרת ש"ח למט"ח או להיפך, בסכום של 50,000 ש"ח ומעלה, או העברת כספים מחו"ל לישראל ולהיפך מעל סכום מסוים. הבנקים נדרשים גם לדווח על כל פעילות אחרת היכולה להיראות חריגה, כמו שימוש תכוף בכספת ללא סיבה נראית לעין, סדרה של הפקדות ומשיכות בסכומים נמוכים במעט מחובת הדיווח האוטומטי, או כל פעילות אחרת שנראית בעיני עובדי הבנק לא שגרתית וחשודה.
הלבנת הון: עבירה פלילית שמחייבת הליך משפטי
בדיוק כמו סחר בסמים או קיום יחסי מין עם אדם מתחת גיל ההסכמה בישראל, הלבנה נחשבת לעבירה פלילית וטומנת בחובה התנהלות משפטית בהתאם לחוק העונשין. התהליך מתחיל בהזמנת החשוד לחקירה, המתנהלת בד"כ בתחנת המשטרה ע"י קצין, או לחילופין, במשרדי רשות המיסים. לא אחת אותה החקירה מתבצעת שלא ע"י זימון מסודר ומראש, אלא לאחר מעצר, במיוחד כאשר מדובר באדם שחמק מחקירה ונתפס במקום מחבואו.
במהלך החקירה מוצגים בפני החשוד מסמכים, עדויות ונתונים שונים, והלחץ שנוצר הינו רב, והוא נועד במטרה לגרום לו להודאה באשמה כמה שיותר מהר. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי בפני החשוד עומדת הזכות לשמור על זכות השתיקה עד שיגיע עורך דין הלבנת הון על מנת לייעץ לו כיצד להתנהל ולהסביר לו לגבי האפשרויות השונות העומדות בפניו. לאחר שלב החקירה ממשיך ההליך הפלילי, הפרקליטות מחליטה האם ניתן להעמיד לדין, מוגש כתב אישום ונערך שימוע ולאחר מכן הדיון בבית המשפט עד להכרעת הדין.
כיצד עורך דין הלבנת הון יכול לעזור?
אם אתם נחשדים בביצוע עבירות הלבנת הון, עורך דין הלבנת הון יכול לסייע לכם לעבור את התקופה הלא פשוטה הזו באמצעות אחת או יותר מהדרכים הבאות:
- שחרור: הדרכה של עורך דין הלבנת הון לפני החקירה במשטרה או במשרדי רשות המיסים וייצוג מוצלח שלו בזמן החקירה, יכולים לסייע לכם להשתחרר ללא מעצר וללא הגשת כתב אישום.
- שימוע: בזמן השימוע ניתנת לעורך הדין ההזדמנות לטעון טיעונים נוספים שיכולים למנוע הגשת כתב אישום נגדכם והמשך ההליך המשפטי. עורך דין הלבנת הון אף יכול בטיעוניו להציג מידע חדש או ראיות היכולות לסייע בסיום ההליך.
- שינוי כתב האישום: כמו בעבירות פליליות אחרות, דוגמת אינוס, נהיגה בשכרות, עבירות המתה וכו', גם במקרה של עבירה ישנה האפשרות להגיע להסדר פשרה עם הפרקליטות. ההסדר כולל שינוי סעיפי האישום לחמורים פחות והודאה שלכם באשמה לגביהם. באופן זה בית המשפט יכול לפסוק ענישה מחמירה פחות ונמנעים הליכים משפטיים מורכבים יותר.
- ערעורים: דבר נוסף שחשוב לדעת הוא כי ניתן לערער על החלטת בית המשפט, גם אם מדובר בדיון שהובא עקב הסדר (לגבי מידת העונש). עורך דין הלבנת הון מנוסה ידע לטפל גם במקרה הזה ולשפר את הסיכויים שהערעור יתקבל.
עורך דין הלבנת הון מלווה לקוחותיו גם בהמשך הדרך, בייצוג מול רשויות המס, שחרור מחילוט הרכוש לאחר האשמה בהלבנה וכמו כן, בשלבי בקשות החנינה ומחיקת הרישום הפלילי לאורך השנים. זאת, על מנת שתוכלו להתחיל בדרך חדשה בחיים, תוך השארת הרקע הפלילי מאחוריכם.
הלבנת הון עונש
החוק מציין שלוש עבירות הלבנות הון עיקריות, שבצידן עונשים חמורים:
- רכוש שמקורו בעבירה – במישרין או בעקיפין: עד שבע שנות מאסר.
- רכוש ששימש לביצוע עבירה: עד שבע שנות מאסר.
- רכוש שאפשר ביצוע עבירה: עד עשר שנות מאסר.
מספר הסעיף בחוק איסור הלבנת הון | סיכום לשון החוק | ענישה צפויה |
---|---|---|
סעיף 3(א') לחוק | כל מי שמבצע שימוש ברכוש הקשור לביצוע העבירה על מנת להסתיר את המקור שלו, זהות בעליו והתנועות שלו | עד 10 שנות מאסר בפועל. כמו כן, בית המשפט רשאי להטיל על המורשעים קנסות כבדים |
סעיף 3(ב) לחוק | כל מי שמבצע שימוש ברכוש או מוסר מידע כוזב לגביו על מנת להטעות שירותים פיננסיים | הדין במקרה זה זהה למופיע בסעיף 3(א') לחוק |
סעיף 4 לחוק | כל מי שעושה פעולה ברכוש, בידיעה גמורה כי הוא אסור | עד 7 שנות מאסר או קנס שיכול להגיע עד פי עשרה מהמצוין בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין (למעלה מ- 200,000 שקלים) |
סעיף 6 לחוק (חילוט) | הרשות למלחמה בהלבנת הון רשאית לחלט רכושו של אדם שנאשם לגבי סעיפים 3 או 4 לחוק איסור הלבנת הון | שווי או גובה הרכוש המוחרם לא יהיה פחות משוויו של הסכום לגביו נעברה העבירה וזאת על מנת שהנאשם לא יזכה ליהנות מפירות העבירה שביצע |
נוסף על אלה, אדם המלבין הון מסתכן בהחרמת רכושו הבלתי חוקי, הקפאת חשבון הבנק והטלת קנסות כבדים, וזאת בהתאם לנסיבות והיקף ביצוע העבירה. עפ"י החוק, רשאי בית המשפט להורות על החרמת רכוש עוד לפני שמוכרע הדין, ולעיתים רבות אף בצורה שאינה תואמת את מידת הכספים שהולבנו. פעולות מקדימות של עורך דין הלבנת הון יכולות לסייע בצמצום הנזקים.
כמובן, שהמתואר לעיל מיוחס רק עבור האישום בגין הלבנה, אך יש לקחת בחשבון כי ייתכן ובמהלך החקירה יתבררו פרטים נוספים, כך שכתב האישום יהיה עשוי לכלול גם סעיפים נוספים כדוגמת קבלת דבר במרמה, גניבה, סחיטה באיומים, עבירות שוחד, זיוף, הפרת אמונים ועבירות אלימות שונות. למרות שלרוב מדובר בעבירת צווארון לבן שאינן אלימות, בהחלט ייתכן כי אישומים אלו ינפחו את כתב האישום ויהפכו את הענישה למשמעותית וכואבת הרבה יותר. רק עורך דין פלילי בצפון יוכל לייצג אתכם נאמנה ולמנוע זאת על הצד הטוב ביותר.
לסיכום, גם חשד להשתתפות בביצוע עבירות מהסוג שתואר מעלה נבחן בעיני מערכת המשפט בישראל לפי חומרת העבירה והנסיבות שהביאו לביצועה. משום כך, עורך דין הלבנת הון, המתמחה בייצוג חשודים בעבירות מסוג זה ועומד לצדכם מהרגע הראשון, יכול לשנות את התמונה ולהביא לצמצום משמעותי של מידת הנזק. צרו איתנו קשר למידע נוסף!